Sportvoeding
Als je je niet goed voedt, zul je nooit optimaal kunnen presteren en de gewenste sportieve successen kunnen halen.
Welke voedingsstoffen verbeteren mijn prestaties?
Maar welke voedingsstoffen heeft ons lichaam nodig als wij aan sport doen? Als vuistregel voor de opname van calorieën tijdens de sportoefening geldt dat 50% van de energiebehoefte uit koolhydraten moet worden gehaald, 20% uit vetten en 15% uit eiwit. Daarbij moet je vooral letten op de kwaliteit van de voedingsstoffen. Want: lang niet alle koolhydraten zijn hetzelfde.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn de voornaamste energiebronnen bij de sportvoeding. Daarbij kan het lichaam slechts een beperkte hoeveelheid van deze voedingsstof beschikbaar houden in het glycogeendepot.
Bijzonder waardevol zijn de 'goede' koolhydraten met een lage glycemische index (GI). Dit betekent dat zij de bloedsuikerspiegel niet al te sterk laten stijgen, maar toch over een langere periode ons lichaam van veel energie voorzien. Deze koolhydraten zitten, onder andere, in volkorenbrood, volkoren pasta en peulvruchten.
Producten uit wit meel of suiker leveren 'slechte' koolhydraten. Op de duur maken zij ons dik en leveren slechts kortstondig veel energie.
Vetten
Net als koolhydraten, zijn ook vetten energieleveranciers. Omdat vet, in vergelijking met de andere twee voedingsstoffen, het langzaamste wordt verteerd, moet je in principe vetrijke maaltijden vóór de training vermijden. Als je lichaam op het voetbalterrein voornamelijk bezig is met de vertering, neemt het prestatieniveau automatisch af.Met name de meervoudig onverzadigde vetten, zoals de Omega-3 en Omega-6 vetzuren nemen een bijzondere plaats in bij de voedingsstoffen omdat ze hart en bloedsomloop versterken. Deze stoffen zijn vooral te vinden in koudwater vis, zoals zalm en makreel, en in plantaardige olies.
Eiwitten
Een voldoende toevoer van eiwit wordt bij de sport vooral geassocieerd met de opbouw van spierweefsel. Maar ook als je geen spieren wilt opbouwen, is deze voedingsstof nodig voor de regeneratie van belast spierweefsel en moet dan ook in toereikende mate voorkomen in het voedingsschema van recreatieve sporters.Eieren, mager vlees, melkproducten, maar ook peulvruchten zijn voorbeelden van waardevolle eiwitbronnen.