Voeding

Bij een gezonde levensstijl hoort behalve sporten natuurlijk ook gezonde voeding. Er is op internet genoeg te vinden over gezonde voeding. Heb je er echter wel eens over nagedacht wat je er voor moet doen om ongezonde voeding te verbranden. 


Hoelang moet je hardlopen om deze lekkernijen te verbranden?

Kun jij je ook zo verheugen op een heerlijke frikandel speciaal bij de friet. Of om lekker na het werk naar die zak chips of een Snicker te snaaien. En loopt jou het water in de mond als je denkt aan de biertje of wijntje dat je in het weekend op het terrasje gaat drinken? Ik denk dat we ons hier allemaal wel een beetje in kunnen herkennen. Maar hoelang moet je eigenlijk hardlopen om deze lekkernijen te verbranden?

Frikandel speciaal

Mayo, curry en verse uitjes. Jummie... Voor deze 284 calorieën moet je ongeveer een halfuur hardlopen om het te verbranden.


Naturel chips

Na een lange dag op de bank met een filmpje of een serie en... chips. Maar pas op, want 100 gram chips bevat 541 calorieën. Daarvoor moet je gemiddeld een uur (!) hardlopen.


Snickers

Hmm... chocolade, pinda's, caramel. Lekker, lekker, lekker. Maar een Snicker bevat zo'n 218 calorieën. Dat wil zeggen dat je gemiddeld een half uur moet hardlopen om deze te verbranden...

Bier en wijn

Het aantal calorieën per wijn en bier verschilt natuurlijk, maar je moet ongeveer tussen de tien en dertig minuten hardlopen om het te verbranden. Dat wordt flink hardlopen na een avondje stappen.

De voorbeelden hierboven zijn natuurlijk maar een indicatie, want het exacte aantal minuten dat je moet bewegen (wandelen, fietsen, hardlopen etc.) varieert per persoon. Dit is onder andere afhankelijk van je geslacht, gewicht en lichaamssamenstelling. Het ligt er ook aan hoe intensief je beweegt en wat voor sport je doet. Zie het dus als richtlijn. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van wat een 'ongezonde'* snack of maaltijd met je lichaam doet als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën.

Lekkere alternatieven

Nu je geconfronteerd bent met al dat lekkers kan ik me voorstellen dat je zin hebt in iets zoets of hartigs. Daarom staan hieronder enkele gezonde en gemakkelijke alternatieven, zodat je net iets minder lang hoeft te hardlopen en toch optimaal kunt genieten! Want of het nu tijdens je koffiemomentje op werk is, of 's avonds op de bank met je favoriete serie, voor ieder moment een gezonde én heerlijke snack bij de hand is wat ons gelukkig maakt.

Groentesticks met tomatendip 

Ingrediënten

 • ½ komkommer
 • 5 gedroogde tomaten op olie
 • ½ paprika
 • 3 middelgrote wortels
 • 170 gram Griekse yoghurt
 • peper en zout

Bereiding

Doe de tomaatjes in een keukenmachine of hakmachine en maal samen met de yoghurt en een snufje peper en zout fijn tot een roze massa. Verdeel deze over 3 a 4 potjes of glaasjes. Snijd de wortel, komkommer en paprika in reepjes en smullen maar.

Zoete chili-chips

Ingrediënten 

 • 2 zoete aardappelen
 • een flinke snuf zeezout
 • een flinke snuf chilipoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was daar aardappels en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes met bijvoorbeeld een kaasschaaf. Schillen hoeft niet. Verdeel de plakjes over een met bakpapier bekleed rooster. Strooi er zout en chilipoeder over en schuif het in de oven. Bak het zo'n 20 minuten, totdat de chips lekker knapperig is en klaar is om op te worden gegeten. 

Gezonde snickerbites 

Ingrediënten 

 • 14 medjoul dadels
 • 150 gram pure chocolade
 • 100 gram caramel

Bereiding

Maak een snee in het midden van de dadel en verwijder de pit. Vul de dadels met karamel en laat het ongeveer 30 minuten uitharden in de vriezer. Smelt ondertussen de pure chocolade in een kommetje boven een pan met kokend water. Haal de gevulde dadels uit de vriezer en besprenkel deze met behulp van een lepel met de gesmolten pure chocolade. Zet de dadels een kwartier terug in de koelkast, zodat de chocolade kan uitharden. Zo kun je toch nog genieten van die Snicker.